Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.01.2012 13:40 - ВАЖНО!
Автор: rakovica Категория: Други   
Прочетен: 4566 Коментари: 1 Гласове:
0



Територията на с. Голема Раковица е най- голяма в софийска област. От историята знаем, че през турско робство тя е била с най- голямо население след София. След Раковица са били сегашният Елин Пелин, Кремиковци и др.

Запитахме се как нашите прадеди са съумели да отвоюват и запазят тази огромна територия. Вероятно с много труд и други средства. Решихме да сравним тези данни със сегашното състояние на селото. Оказа се, че резултатите са коренно различни.

Селото е намаляло 3000 дка. в престижен район, продадено е училището, изменена е функцията на “здравната служба”, предоставени са стопанските сгради без никакъв наем и още много неща които не се знаят. Всички тези примери говорят, че не се защитават интересите на хората, които имат къщи и имоти в селото. Ако се опитаме да установим причините за негативните резултати или се запитаме за виновните лица се оказва,че такива няма.

Ето защо група хора решихме да създадем “Гражданско сдружение за опазване и развитие на Раковица”.

Движението беше регистрирано в съда на 16.05.2011г. със следните цели и задачи:

1.Да развива потенциала и ресурсите на селото и региона.

2.Да подпомага развитието на селското стопанство, животновъдството, биологичното земеделие, опазването на културните ценности и природната среда.

3.Да защитава интересите на жителите на с. Голема Раковица пред държавните и общински власти и създава по- благоприятен начин на живот.

4.Да организира жителите на селото за противодействие на всякаква форма на престъпност- битова, криминална, икономическа , с цел опазване на общото и частно имущество.

За изминалите 5 месеца на 2011г. Сдружението реши следните задачи:

 

1.Регистрация на Сдружението.                                             

2.Решаване на въпроса с Личен лекар за      жителите на селото.     

3.Осигуряване на парични средства от Община Елин Пелин за почистването на реката.

 

4.Възстановяване на моста до “Чучура”и изграждане на площадка за беседка към язовира със собствени средства.  

5.Разговори с арендатора за увеличаване не наемната цена на декар.

Чрез интернет установихме, че частен съдия изпълнител продава имущество на селото, за да възстанови задълженията на кооперацията. Оказа се, че преди да пристъпи към действие, той неколкократно е уведомявал ръководството на кооперацията и кметството, но реакция не имало.

Собствениците на тези имоти не знаеха нищо за подготвянето на този капан.

В едноседмичен срок Сдружението съумя да събере необходимите средства и спре тази срамна продажба. Четейки тази информация, някой ще си каже: тази кооперация няма ли ръководство и това ръководство има ли вина за това състояние и няма ли кой да търси отговорност.

Членовете на  сдружението смятат, че е по-добре да не се ровим в миналото, а да се помъчим да обединим хората, за да се пререгистрира кооперацията. В тази връзка група членове на кооперацията решиха да проведат общо събрание и изберат ново ръководство, което наистина да защитава интересите на раковчани. Беше проведено общо събрание на кооперацията и се избра ново ръководство със следните задачи:

1. Да се пререгистрира кооперацията съгласно закона.

2. Да се създаде нов устав на кооперацията, така че всички собственици на земя и техните наследници да бъдат нейни членове (това е необходимо, защото има много хора в София и други градове, които не са информирани по всички тези въпроси- т.е. че са собственици на движимото и недвижимо имущество в бившото ТКЗС.)

3. Да организира обработването на земята от няколко арендатори чрез конкурс, така че да се търсят най-изгодните условия за собствениците.

Всичко това беше извършено, но се намериха хора, които, защитавайки интересите на арендатора, решиха, че събранието и управителният съвет на кооперацията не са легитимни.

Не искаме да питаме каква е тяхната изгода, но сме категорични, че действията им са против интересите на раковчани. По този въпрос членовете на сдружението и управителния съвет смятат, че не е важно кой ръководи кооперацията в момента, а по-важно е дали се защитават интересите на хората.

Ето защо приканваме всички, които се интересуват от проблемите и развитието на Голема Раковица и искат да получат повече информация, да се свържат с “Гражданско сдружение за опазване и развитие на Раковица” на e-mail: gsrakovica@abv.bg      




Гласувай:
0




1. анонимен - да се събудим !
29.01.2012 16:30
Братя Раковичани,
знаем как се постигна кооперирането на земята ни и колко бой и тормоз понесоха нашите деди и бащи.Сега огромния стопански двор действително прилича на Чернобил . Отвсякъде се насочват октоподи за да го доизпият. На пример - имало е домогване да се вземе за 1лв. и много други подобни.
Братя Раковичани, събудете се. Времето е друго и с обединение и работа всички можем да заживеем друг(нормален живот).
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: rakovica
Категория: Други
Прочетен: 14011
Постинги: 2
Коментари: 1
Гласове: 4
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031